Vissza
Galéria 2011
Galéria 2012
Galéria -
Lovas Színház 2012
Galéria -
Lovas Színház 2011
Galéria 2013
Galéria -
Lovas Színház 2013

Koltay Gergely és Szűts István Honfoglalás című rockoperáját 2011 júniusában mutatták be Szigetszentmiklóson, ahol a közönség három estén is láthatta a szabadtéri előadást. Ezt követően a mű a Magyar Lovas Színház produkciójaként is bemutatásra került Komáromban, 2011. augusztus 18-án, 19-én és 20-án, államalapításunk ünnepén. Az előadás rendezője Pintér Tibor, a Sziget Színház igazgatója volt, aki egyúttal a Táltost is megszemélyesítette. A lovas bemutatót a Magyar Televízió is rögzítette, és a felvételt azóta többször műsorára tűzte.
A mű annak történetét beszéli el, hogy a hét magyar törzs hogyan talál új hazára a Kárpát-medencében vezérlő fejedelmük, Árpád irányításával. A magyarok táltosuk látomásának hatására megértik, hogy csak összefogással építhetnek jövőt, és közös akarattal juthatnak el arra a földre, ahol népük tartósan boldogulhat. Vezérlő fejedelmet választanak, vérszerződéssel törzsszövetséget kötnek, és elindulnak viszontagságos útjukra, amelynek során kemény harcokat kell vívniuk, és súlyos veszteségek érik őket. A vándorlás végén várja őket új hazájuk, ahol gyökeret verhetnek, és békében élhetnek majd.
A magyar honfoglalás történetét Koltay Gábor 1996-ban bemutatott filmje is feldolgozta, amelyet a színpadi változat is felidéz. A rockopera zenei világa a Kormorán együttes régi és új dalaira épül. A szöveg és a zene jól illeszkedik a történelmi témához, hangsúlyozza a rockopera szellemiségét, és kiemeli a mű mondanivalóját. A darab összefogásra buzdít, erősíti a magyarságtudatot és a nemzeti összetartozás érzését. A mű a fiatal közönséghez is szól, megismerteti a fiatalokat a magyarság történelmi gyökereivel, és ráébreszti őket az összefogás erejére.
A bemutató óta a Honfoglalás több, mint száz nagy sikerű előadást ért meg Magyarországon és a határon túl is. A darabot 2012 augusztusában ismét ünnepi előadásként tűzte műsorára a Magyar Lovas Színház.
A rockopera 2013 augusztusában újra bemutatásra került Komáromban, Derzsi György rendezésében, aki új látásmóddal állította színpadra a művet. Az új rendezésben, amely a hangsúlyok áthelyezésével erősítette és gazdagította a mű mondanivalóját, Árpád vezér karaktere még erőteljesebben érvényesült.
Vadkerti Imre hitet és erőt sugározva, ugyanakkor Árpád emberi esendőségét is megmutatva személyesítette meg a magyarok vezérlő fejedelmét, azt a karizmatikus vezetőt, aki képes arra, hogy új hazába vezesse népét.
A darab végén felcsendül a jól ismert Kell még egy szó című dal, amelyet a közönség együtt énekel a művészekkel, bizonyítva a mű közösségformáló erejét.